Juridisch advies: dit moet je weten!

Heb je problemen omtrent een schadevergoeding en heb je je vergoeding nog steeds niet ontvangen? Zit je in een echtscheiding en heb je hier hulp bij nodig? Of heb je problemen met een erfenis, ontslag, een burenconflict of een ander juridisch probleem? Dan is het goed om te weten op welke dingen je precies recht hebt. Gelukkig bestaat er juridische dienstverlening die je hierbij kunt helpen. De adviseurs geven juridisch advies, maar ze kunnen je bijvoorbeeld ook bijstaan bij een rechtszaak. Als ondernemer kan juridische dienstverlening ook erg handig zijn. Betalen je debiteuren je uitstaande facturen maar niet? Dan kan je een deurwaarder inschakelen, zodat de incasso sneller wordt betaald. De financiële kosten van juridische conflicten kunnen hoog oplopen, maar je gelukkig kun je je hier preventief voor verzekeren. Lees verder voor meer informatie over wat jij moet weten over juridisch advies.

Juridische dienstverlening

Wat is juridische dienstverlening precies? Je kunt een juridische adviseur inschakelen om jouw juridische problemen op te lossen. Je wordt dan ook wel rechtzoekend genoemd, en een adviseur is er dan om juridisch advies te geven. Zoals net is benoemd, zijn er veel verschillende soorten problemen waarbij je een juridisch adviseur kunt inschakelen, zoals bij een scheiding of ontslag. Verder kunnen ze je ook helpen bij het opstellen van overeenkomsten. Eigenlijk alle problemen die een juridisch aspect hebben, vallen onder juridische dienstverlening. Wanneer een juridische adviseur rechtshulp aanbiedt, dan wordt er vaak over een mediator of jurist gesproken. De term rechtshulp wordt ook vaak binnen de juridische wereld gebruikt. Zoals de naam het al aangeeft, helpt een rechtshulp bij recht. Deze hulp kan juridisch advies of bemiddeling zijn. Maar rechtshulp kan ook in de vorm van het voeren (procederen) van een rechtszaak. Het soort rechtshulp wat je nodig hebt hangt uiteraard af van het probleem waar je hulp bij nodig hebt.

Deurwaarder

Als je een financiële vordering hebt uitstaan, maar deze niet vrijwillig door de debiteur wordt betaald, dan kan je een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die bevoegd is om beslag te leggen op inkomsten, loon, salaris, banktegoeden of onroerende/en roerende zaken van debiteurs. Daarnaast zijn zij ook bevoegd om woningen en bedrijfspanden te laten ontruimen. Een deurwaarder wordt ingezet wanneer je daar als schuldeiser volgens de rechter recht op hebt. Doordat een deurwaarder druk kan opvoeren op de debiteur, worden je openstaande vorderingen sneller geïncasseerd en worden je facturen dus sneller betaald. Een ander voordeel van het inschakelen van een deurwaarder is dat je geen advocaat nodig hebt. Hierdoor bespaar je een hoop kosten.

Rechtsbijstandverzekering

Wat houdt een rechtsbijstandverzekering in? Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, dan ben je verzekerd van juridische bijstand bij conflicten, in de vorm van advies of bijstand. Je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten als je advies en hulp nodig hebt bij bepaalde juridische vraagstukken. De adviseur weet precies welke rechten en plichten je hebt, zodat je goed geholpen kunt worden met je conflict. Een juridisch conflict kan financieel grote gevolgen hebben, dus het is goed om je uit voorzorg voor een maandelijks bedrag te verzekeren voor juridische hulp. Met een rechtsbijstandverzekering hoef je je minder zorgen te maken over het conflict, omdat je het geschil uit handen geeft. Daarnaast zijn ook nog eens de meeste kosten gedekt.