Hoe kan je je tuin inrichten?

Er zijn verschillende manieren om een tuin in te richten, maar de kunst is een inrichting te bedenken die bij jouw stijl past. Verder zal het inrichten van de tuin sterk afhangen van het doel dat je met de tuin beoogt en of je er al dan niet veel tijd in zal doorbrengen. Ongeacht het doel van de tuin, zijn tuinbanken zeker het overwegen waard. Ook zal menigeen gaan voor een terras waar je lekker ongedwongen tijd kan doorbrengen, terwijl het toevoegen van een water of vuur element de sfeer zeker zal verhogen. Het creëren van hoogteverschil in de tuin kan ook een verrassend effect hebben. Maar let er wel op dat je niet teveel in de tuin neerzet, zodat jij jouw doel niet voorbijstreeft. Het maken van een plattegrond kan daarbij een hele hulp zijn.

Het terras

Het is een beetje moeilijk om een tuin zonder terras voor te stellen. Een terras is een van de eerste zaken die je op de plattegrond projecteert, de ligging van de overige elementen wordt bepaald in samenhang met het terras. Op een terras horen natuurlijk ook tuinmeubels. De meeste mensen nemen een standaard terrasset, terwijl sommigen kiezen voor een loungebank. Het is ook gangbaar om meerdere tuintafels neer te zetten, maar dat zal voornamelijk afhangen van de beschikbare ruimte in de tuin. Natuurlijk kan je er ook potplanten neerzetten. Je terras kan gelijkvloers, maar met een hoogteverschil springt het nog meer in het oog. Met de innovatieve verlichtingsmogelijkheden kan je tegenwoordig ook verrassende effecten tot stand brengen op je terras. Heb je jouw terras te midden van het groen geprojecteerd, dan zal je daar in de zomer veel plezier aan beleven.

Water of vuur element

Er zijn verschillende soorten elementen denkbaar die je kan kopen voor in de tuin. Wil je een verrassend effect in de tuin tot stand brengen, dan kan je een waterornament zoals een fontein of waterval kopen. Die heb je in verschillende uitvoeringen van klassieke tot ultra-modern, die allemaal zorgen voor een opwaardering van je tuin. Ook vuurelementen zorgen voor een extra beleving en zijn echte blikvangers in elke tuin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en afmetingen, dus zijn ze geschikt voor zowel kleine als grote tuinen. Vuurelementen zorgen niet alleen voor verfraaiing, maar zorgen ook voor licht en warmte in de tuin. Als jouw budget het toelaat, is er dus geen valide reden om af te zien van een vuurelement.

Hoogteverschil creëren

Hoogteverschillen in de tuin zijn niet alleen een lust voor het oog, maar helpen ook bij de afvoer van overtollig water. Op die manier blijven de hoger gelegen gebieden, waaronder het terras ook na zware regenval, droog. Zorg bij het aanleggen van het terras altijd voor een afschot, zodat het water er niet op blijft liggen, maar houd er rekening mee dat het overtollige water dat van jouw terrein wordt afgevoerd, geen overlast veroorzaakt bij de buren. Een mogelijkheid om aan waterberging te doen, is het verlagen van een deel van de tuin, zodat het regenwater zich daar kan ophopen om vervolgens langzaam weg te zakken. De hoogteverschillen en de daarmee gepaard gaande vochtige en minder vochtige delen, maken het ook nog mogelijk om te variëren met de beplanting.